top of page

Het belang van kauwen



Om beter nutriënten op te nemen


Eten moet worden verteerd opdat het lichaam de nutriënten zou kunnen opnemen.

Verschillende organen spelen een rol bij onze vertering.


Het eerste orgaan in dit proces is de mond. Door het kauwen komt er speeksel vrij.

Dit speeksel met zijn enzymen gaat de chemische vertering starten.

Daarna is het de beurt aan de maag. Die gaat de voeding kneden en verder verdelen in kleine stukken. Hoe kleiner de stukken, hoe minder maagzuur er vrij moet komen in deze fase. Maar daarover later meer...

Nu zijn de pancreas en de galblaas aan de beurt. Enzymen uit de pancreas en galzuren gaan de vertering verderzetten in de darmen.

De darmen kunnen nu de micronutriënten opnemen en doorgeven aan het bloed, die de nutriënten dan weer transporteert naar de cellen.


Wanneer we niet genoeg kauwen, maakt het lichaam onvoldoende enzymen aan voor goede vertering. We nemen dus niet genoeg voedingsstoffen op.

Deze overgebleven voedingsstoffen kunnen gaan gisten in de darmen of worden simpelweg ongebruikt uitgescheiden.


Om minder te eten en het gewicht op peil te houden.


Door goed en langdurig te kauwen, stimuleer je de tong, de tanden en het gehemelte. Zij brengen de hersenen ervan op de hoogte dat we aan het eten zijn.


Het kauwen stimuleert ook de aanmaak van hormonen die het verzadigingsgevoel aangeven. Sommige van de hormonen worden pas aangemaakt 15 tot 20 minuten na de eerste hap van je maaltijd.

Hoe meer je kauwt, hoe langzamer je eet. Hoe langzamer je eet, hoe minder je eet, want je verzadigingsgevoel komt vòòr je teveel at.

Samengevat zal je dus minder eten en dus minder calorieën opnemen.



Je begrijpt nu hoe vruchtensappen en smoothies kunnen bijdragen tot gewichtstoename. Je neemt veel calorieën op, zonder kauwen.


Een voorbeeld van een smoothie: blend 75g rood fruit met 1 appelsien, een halve banaan en 100ml yoghurt.

Deze lekkernij zal vlotjes binnengaan.


Beeld je nu in dat je elk van deze ingrediënten apart opeet. Dat zal niet zo vlotjes gaan he?














Om je vertering te stimuleren


Wanneer we niet genoeg kauwen, zal je maag meer maagzuur moeten aanmaken om de (te) grote brokken voeding te verkleinen.

Deze overproductie kan leiden tot reflux en zuur oprispingen.

Ook je opgeblazen gevoel (en winderigheid) na een maaltijd geeft aan dat je je eten (te snel) binnen schrokte.


Om je tanden en tandvlees te beschermen


Kauwen zorgt voor meer speekselproductie. Dat speeksel gaat je tanden schoner houden en je tandglazuur beschermen tegen de zuren. Het kauwen stimuleert de doorbloeding van het tandvlees, wat uiteindelijk zorgt voor een sterke inplanting van de tanden.


Praktisch?

  • Kauw minstens 7 keer (wetenschappers claimen dat 20 keer ideaal is) op elke hap die je in je mond steekt. Je hapje zou bijna vloeibaar moeten zijn.

  • Leg je vork neer na elke hap.

  • Eet al zittend en steeds MET bestek

  • Doe niets anders (lezen, tv kijken, scrollen, ...) Eet bewust

  • Pas je eetritme aan aan de traagste eter... (ok, in dit huishouden eten we dan wel altijd koud...)

  • Wanneer je meerdere gangen neemt, pauzeer tussen elke gang.

  • VOORAL: hou vol... het zal makkelijk drie weken duren voor je dit onder de knie hebt.




Vrij vertaald uit 'Yuka, le guide de l'alimentation saine' - Hachette Livre 2020

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page