top of page

Vet is niet (altijd) de boosdoener!

Bijgewerkt op: 27 jun. 2020

Onze dagelijkse voeding kan heel krachtig en helend werken voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk stil te staan bij wat je dagelijks binnenkrijgt ... maar ook wat je niet binnenkrijgt.

In onze huidige maatschappij zien we overgewicht helaas meer en meer optreden en daardoor hebben vetten ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Ook cholesterol kreeg de rol van zondebok toegeworpen.




Het is je vergeven als je denkt dat vet de boosdoener is voor jouw gewichtsprobleem. Want misschien wist je niet dat toename van lichaamsvet voornamelijk door suikerinname wordt geregeld.

Zelfs koolhydraatrijke voedingsmiddelen die snel gemetaboliseerd (vb frisdrank, koeken, snoep) worden in ons lichaam mag je als extra suikerklontjes tellen.



De echte boosdoener is dus niet het vet dat we eten, maar het vet dat we in ons lichaam zelf opbouwen door hormoonverstoring.







Een gezond en gevarieerd eetpatroon bevat elke dag onverzadigd vet (plantaardige oliën bevatten meer onverzadigd vet dan dierlijke vetten. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet.) om belangrijke metabolische taken te verrichten en om vetoplosbare vitamine opname mogelijk te maken.

Zelfs alfa-linoleenzuur uit planten speelt een rol voor een normale cholesterol in het bloed. En EPA en DHA uit visolie komen tussen bij normale triglyceridengehaltes in het bloed. Het ene vet is dus duidelijk niet het andere!



Onthoud:

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.

Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. 


Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten


Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het dus van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

(hoe herken je transvetten? bladerdeegproducten, koekjes, snoep en chips, margarine, gebak en cake, frituurvet en in snacks gebakken in hard vet, diepvriesproducten als kroketten, frikandellen, patat et cetera, koffiecreamer, pizza’s, croissants, pistoletjes, kant-en-klare maaltijden, instant sauzen en mixen)


Daarnaast is het goed om zo weinig mogelijk transvet te nemen. Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte ongeveer net zo veel als verzadigd vet, maar geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten.


De vetoplosbare vitamines A, D E en K vind je ook in onze DAILY BOOST. Vitamine K krijg je nog extra in de MIGHTY NIGHT




In een volgende post, leg ik je graag het nut van de vetoplosbare vitamines uit <3 met dank aan Nine Walthéry - BIOK, Dr Ann Lannoye (RainPharma suppletie ontwikkelaar en expert) en Voedingscentrum

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page